Astaxanthine: waarom dit stofje zo uniek en goed voor je is

Astaxanthine

Heb je al eens gehoord van Astaxanthine? Het is een antioxidant en carotenoïde, verwant aan bètacaroteen, luteïne en canthaxanthine, maar het heeft een unieke structuur en werkt op een aantal zeer unieke manieren. Laten we je even beter uitleggen hoe en wat het stofje precies is.

Carotenen zijn pigmenten: dit zijn de kleurstoffen die zorgen voor de (vaak felle) kleur van groenten, fruit of planten. Astaxanthine komt ook voor in groenten en fruit, maar met name ook in bepaalde algen en het zorgt voor een rode/roze kleur. Leuk feitje: flamingo’s, bepaalde vissen en schaaldieren eten veel van deze alg en danken hun roze kleur er dan ook aan (o.a. wilde zalm, garnalen, krab en kreeft).

Astaxanthine kreeg bekendheid nadat Dr. Oz de stof in de Oprah Winfrey show roemde vanwege de extreem krachtige antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat astaxanthine tot 6000x effectiever is dan vitamine C in de aanpak van vrije radicalen, tot 800x effectiever dan Q10, 550x effectiever dan vitamine E en groene thee en 75x sterker dan alfa liponzuur en 20x sterker dan beta-caroteen. Deze cijfers hoef je uiteraard niet te onthouden, maar je begrijpt hoe waardevol het stofje is. 

De bijzondere krachtige antioxidanten werking verklaart dan ook de verwachting dat de vraag naar astaxanthine in huidverzorgingsproducten enorm zal gaan groeien. Steeds meer merken zullen in de nabije toekomst de stof in hun formules gaan verwerken. 

Waarom is astaxanthine zo goed ten opzichte van andere carotenoïden en antioxidanten?

Het is om 2 redenen een super antioxidant:

 1. In tegenstelling tot B-caroteen, vitamine C en andere antioxidanten, die alleen binnen of buiten de cellen werkzaam zijn, is astaxanthine zowel binnen als buiten de cellen actief, waardoor het een betere en complete bescherming biedt.
 2. De unieke moleculaire structuur van astaxanthine geeft het een antioxidant werking die superieur is aan die van andere carotenoïden en vitaminen. Astaxanthine bevat namelijk 2 extra soorten zuurstofmoleculen, waardoor het niet alleen in staat is vrije radicalen te stoppen, maar ook de schadelijke gevolgen ervan helpt aan te pakken. Bovendien versterkt astaxanthine de werking van vitamine C en E waardoor ook zij effectiever worden in de aanpak van vrije radicalen.

  In tegenstelling tot sommige carotenoïden wordt astaxanthine in het lichaam niet in vitamine A omgezet. Te veel vitamine A is giftig voor een mens, maar astaxanthine niet.

De antioxidant- en anti-age werking van astaxanthine op de huid

Vrije radicalen worden in het lichaam en de huid gevormd onder invloed van UV-straling, stress, roken, ongezonde voeding en milieuvervuiling. De vrije radicalen zoeken moleculen op waar ze zich aan kunnen hechten en waardoor steeds meer vrije radicalen ontstaan (de zogenaamde kettingreactie). Ze vallen weefsels aan waardoor de structuur van de huid uiteenvalt: de lipiden (vetten) waaruit de celwanden bestaan zijn namelijk enorm gevoelig voor vrije radicalen. Hierdoor beschadigen de celwanden, wat kan leiden tot lekkende haarvaatjes, (couperose), pigmentvlekken en huidcellen die niet meer kunnen functioneren. Cellen die niet of niet goed meer functioneren leiden tot rimpels, een afbraak van collageen en elasticiteit.

Doordat astaxanthine zowel binnen als buiten de huidcellen werkzaam is om vrije radicalen onschadelijk te maken, beschermt het de huidcellen tegen DNA schade, beschermt het de huideigen collageenproductie tegen vrije radicalen en helpt de huid herstellen na blootstelling aan vrije radicalen. Daarnaast levert het ook op andere vlakken een waardevolle bijdrage aan de huid:

 • Astaxanthine verbetert de doorbloeding, vermoedelijk door een betere vervormbaarheid van rode bloedcellen. Dit bevordert de opname van overige werkstoffen en geeft de huid een gezondere teint.
 • Verwerkt in oogproducten zorgt astaxanthine voor een verhoogde doorbloeding van de huid rond het oog, wat leidt tot een betere en snellere afvoer van vochtophopingen en afvalstoffen. Astaxanthine is derhalve een waardevol ingrediënt om (vocht)wallen te helpen ontzwellen en donkere kringen te helpen tegengaan.
 • In-vitro onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine in staat is (hyper)pigmentatie te egaliseren. Testresultaten toonden een daling tot 40% in de melanine productie na gebruik van astaxanthine. Dit resultaat bleek superieur ten opzichte van 3 andere tegelijkertijd geteste stoffen die veelvuldig worden gebruikt in oplichtende huidverzorgingsproducten.
 • Bij proefdieren (haarloze muizen) zorgde astaxanthine voor een significante vertraging van UV-geïnduceerde huidbeschadigingen; van de aangeboden carotenoïden concentreerde astaxanthine zich sterker in de huid dan lycopeen of bètacaroteen: de epidermis van de dieren bevatte 133x meer astaxanthine dan lycopeen en 28x meer astaxanthine dan bètacaroteen.
 • Onderzoek toonde tevens aan dat astaxanthine bij zowel orale inname als topische aanbrenging sterk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Op basis hiervan concludeerden onderzoekers dat astaxanthine als topische werkstof mogelijk ook bijdraagt lokale huidontstekingen en ontstekingsachtige huidaandoeningen als rosacea te helpen verminderen.
 • Het helpt de hydratatie en elasticiteit te verbeteren, want het voorziet de huid van natuurlijke vetten waardoor de lipidenbarriëre herstelt.
 • Het stimuleert de celvernieuwing.

Suppletie

Analyses hebben aangetoond dat astaxanthine tevens een absorberend vermogen heeft ten aanzien van specifieke UV-stralen die mogelijk bijdragen aan huidveroudering en huidkanker. Uit onderzoek is ook gebleken dat suppletie met astaxanthine bescherming biedt aan alle lagen van de huid, waardoor een gezonde stralende huid van binnenuit wordt bevorderd. De meeste andere antioxidanten zijn bijvoorbeeld uitgeput nadat ze hun vrije elektronen hebben overgedragen. Alleen astaxanthine heeft een enorm overschot, waardoor het veel langer “actief” kan blijven. Het doneert elektronen om vrije radicalen te neutraliseren en verwerpt vervolgens de overtollige energie als warmte.

De astaxanthine blijft intact – er zijn geen chemische reacties om het af te breken, zoals bij de meeste andere antioxidanten.

Astaxanthine werkt ook op tenminste vijf verschillende ontsteking routes en handhaaft het evenwicht in ons systeem. Een ander groot verschil is het aantal vrije radicalen dat het op een bepaald moment kan verwerken. De meeste antioxidanten, zoals Vit. C en E kunnen doorgaans maar één vrij radicaal tegelijk aan. Astaxanthine kan meerdere vrije radicalen tegelijk aan – in sommige gevallen meer dan 19 tegelijk. Het doet dit door een elektronenwolk rond het molecuul te vormen. Dit staat bekend als de resonantie van elektronen dislocatie. Wanneer vrije radicalen elektronen proberen te stelen van het astaxanthine molecuul, worden ze eenvoudig in één keer opgenomen in en geneutraliseerd door deze elektronenwolk.

Mooi stofje

Astaxanthine kan ook de bloed-hersenbarrière en de bloed-netvlies barrière passeren en antioxiderende en ontstekingsremmende bescherming bieden aan zowel de hersenen als de ogen. Dat is waar je carotenoïde nodig hebt. Onderzoeken in de cardiovasculaire- en hersen gezondheid tonen aan dat astaxanthine neuronen beschermt en de effecten van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en achteruitgang van psychomotorische functies kan vertragen. Het kan therapeutisch voordeel hebben tegen de ziekte van Alzheimer. En studies hebben aangetoond dat het de bloedstroom verbetert en de bloeddruk kan verlagen en het heeft een gunstig effect op de mitochondriale membranen van het hart en de verhouding van het cholesterol.

Een ander verrassend voordeel is het vermogen om atletische prestaties te verbeteren. Het stelt atleten in staat veel sneller te herstellen. Mensen die astaxanthine gebruiken zien er eigenlijk beter uit – het is schoonheid van binnenuit!

LEES OOK:
Rosacea: alle tips en hacks die van pas komen bij de huidaandoening.
Je lippen verliezen kleur naarmate je ouder wordt: dit is wat je kan doen.
Eiwitten: een onmisbare stof voor het lichaam en voor de huid.
Zo kunnen phytoceramiden je huidbarrière ondersteunen nu het kouder is.
Graan eten: waarom het eigenlijk helemaal niet nodig of gezond voor je is.
Waarom smeren van buitenaf niet altijd de holy grail is voor de huid.
Dit is waarom het goed is om aan stretchen te doen voordat je je skincare routine doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.