Ben je dit voorjaar al door de zon verbrand?

zon

De zon: daar heb ik absoluut een haat liefde verhouding mee. Ik vond het vroeger heerlijk om te gaan bakken in de zon. Ik ben dan ook echt veel te vaak verbrand in mijn leven. Als ik nu naar mijn huid kijk dan zie ik dat ik zeker zon-schade plekjes heb. Maar toch houd ik zo verschrikkelijk veel van die zon. 

Ik ga er soms echt wel even in zitten, met de wetenschap dat ik heel goed weet dat UVA en UVB zorgen voor aging (dus voor veroudering van de huid). Wat doen deze twee? Zowel UVA als UVB gaan heel diep de huid in en ze gaan ons collageen en onze verbindingen (elasticiteit) afbreken. Als de huid beschadigd is dan kan ze nog wel herstellen, maar als ze helemaal kapot is dan wordt ze niet meer hersteld. 

De rek- en veerkracht en het volume in onze huid verminderen dan ook door de zon. Maar liefst 80 tot 95 procent van huidveroudering komt door zonschade. We weten dat het verbranden van de huid heel slecht is, maar als je de volgende dag met deze verbrande huid in de zon gaat dan kan je huid al helemaal niet meer herstellen.

Wat je nu (indien je jong bent) aan zon-verbranding en zon-schade oploopt komt er op latere leeftijd weer uit. Dit zie ik maar al te vaak in mijn Huidinstituut. Ik krijg dan verontwaardigde vrouwen in mijn stoel die nog maar amper in de zon komen. Zij hebben toch last van vlekjes en die vlekjes die zijn op jongere leeftijd al ontstaan door schade van de zon. Plekjes die niet meer hebben kunnen herstellen noem je actinische keratose. Deze vlekjes kunnen zelfs veranderen in kwaadaardige cellen. Als je een plekje hebt wat je niet vertrouwt is het verstandig om dit te laten controleren. Dus onthoud: beschermen, beschermen en nog eens beschermen. Er zijn gelukkig genoeg goede producten op de markt, en smeer ook om de 1,5 uur.

MEER LEUKE ARTIKELEN LEZEN? LEES:
– ZO KUN JE JE IMMUUNSYSTEEM ONDERSTEUNEN.
– WAAROM (PLANTAARDIGE) EIWITTEN DE BELANGRIJKSTE BOUWSTOF IN ONS LICHAAM ZIJN.
– 4 VERZORGINGSRITUELEN DIE FUNEST ZIJN VOOR JE HUID.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.