Zo weet je of huiduitslag het gevolg is van stress en dit is wat je eraan kunt doen

geëxfolieerd

Stress: de effecten van stress gaan veel verder dan alleen onze emotionele staat van zijn. Acne, haaruitval en gewichtstoename kunnen allemaal bijwerkingen zijn van chronische stress. En behalve het verergeren van bestaande huiduitslag zoals psoriasis of eczeem, kan stress ook nieuwe huidirritaties veroorzaken.

Stress huiduitslag

Er zijn meerdere soorten van stress en daar kunnen ook allerlei soorten huiduitslag door ontstaan. Het hormoon cortisol is hier vaak de onderliggende oorzaak van. Normaal schommelen de cortisolspiegels in lijn met het circadiane ritme. Stress kan de cyclus echter behoorlijk verstoren. Tijdens periodes van stress stijgen de cortisolspiegels flink, wat een grote impact kan hebben op je immuunsysteem.

Cortisol vermindert zowel de barrièrefunctie van de huid als de gevoeligheid van zenuwvezels in de huid. En daarnaast activeert het ook een lokaal stressreactie systeem in de huid, waardoor mestcellen histamine en cytokines afgeven, wat zich ontwikkelt in jeuk, roodheid en zwelling. Stress kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van netelroos, hetzelfde soort vlekken dat ontstaat als je een allergische reactie krijgt. Deze vlekkerige en rode striemen kunnen in grootte variëren en verschijnen over het hele lichaam. Soms ontstaat netelroos eerst als een algemene zwelling op de huid. Deze plek kan spontaan verdwijnen en vervolgens weer elders verschijnen over het hele lichaam. Netelroos zorgt vaak voor jeuk en een branderig gevoel. Bij mensen die al last hebben van huidaandoeningen kan stress ook de symptomen verergeren en voor meer huiduitslag zorgen. 

Huidproblemen voor wie

Stress-gerelateerde huiduitslag is meestal een verergering van onderliggende aandoeningen. Dus als je worstelt met huidproblemen zoals eczeem of psoriasis, ben je waarschijnlijk al bekend met door stress veroorzaakte huidproblematiek. Maar stress uitslag is niet volledig beperkt tot mensen met reeds bestaande huidproblemen. Mensen die vatbaar zijn voor allergische reacties kunnen netelroos krijgen als gevolg van alleen stress. 

Kun je huiduitslag veroorzaakt door stress herkennen?

Huiduitslag veroorzaakt door stress ziet er niet anders uit dan huiduitslag die niet is ontstaan door stress. Maar zelf weet je natuurlijk als geen ander of je huiduitslag ook daadwerkelijk van kracht is op het moment dat je stress ervaart. Je kunt bijvoorbeeld een uitbarsting van netelroos krijgen die niet het gevolg is van omgevingsinvloeden, voedselallergieën of een nieuw medicijn. In dit soort gevallen is het hoogstwaarschijnlijk je eigen stresspeil.

LEES OOK: HUIDVEROUDERING: DIT ZIJN DE 5 TEKENEN DIE EROP WIJZEN DAT JE STRALENDE HUID MINDER WORDT.

Is het gevaarlijk?

Vaak niet. Uiteraard is het wel verstandig om een dokter te bezoeken. Dit is al helemaal verstandig om te doen indien de blaarvorming snel verspreid, of er sprake is van koorts of een moeizame ademhaling. 

Voorkomen en beheersen

De beste manier om door stress veroorzaakte huiduitslag te voorkomen is door te vertrouwen op een hulpmiddel zoals stressmanagement. Je kunt stress niet voorkomen maar je kunt jezelf wel trainen om er beter op te reageren. Stress kun je bijvoorbeeld minimaliseren door dagelijks te mediteren, geen of weinig cafeïne te drinken en nicotine en alcohol achterwege te laten. 

Tot slot

De manier waarop we reageren op stress is dus het beste redmiddel om huiduitslag veroorzaakt door stress tegen te gaan. Het is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een goede take away en het kan daadwerkelijk die flinke jeuk of pijn voorkomen of terugdringen.

Je bent van harte welkom bij ons in het Huidinstituut als je graag een nog beter advies wil =).

1 reactie op “Zo weet je of huiduitslag het gevolg is van stress en dit is wat je eraan kunt doen”

  1. Pingback: Ontwikkel je stress rimpels? Dit is wat je er tegen kunt doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.