Dit is waarom hydratatie van de huid zo belangrijk is om puistjes te voorkomen

hydratatie

Als je een puistje op je gezicht spot dan zoek je waarschijnlijk al snel naar een uitdrogend ingrediënt in je skincare kast. Wellicht grijp je naar een exfoliërend product en dat is niet gek. Exfolianten kunnen celvernieuwing bevorderen, die poriën ontstoppen en de huid er stralend uit laten zien. Maar wat echt niet minder van belang is is een goede hydratatie van de huid.

Een goed gehydrateerde basis zorgt ervoor dat je huid stralend en vrij van puistjes blijft. Er is een heel duidelijke reden waarom.

Hydratatie kan acne verhelpen

Als je huid uitgedroogd is volgt meestal een ontsteking. Die ontsteking kan CRH (corticotropin-releasing hormone) vrijgeven, dit hormoon dat je talgklieren daadwerkelijk vertellen om meer olie te produceren. Dit is dan ook reden waarom een (duidelijk teken van) een vochtarme huid vaak vettigheid is. Je huid gaat dan te veel olie produceren om dat gebrek aan vocht te compenseren.

En helaas houdt het daar niet op: het kan ook het begin zijn van retentie hyperkeratose – waarbij dode huidcellen samenhangend worden en niet zoals normaal vervellen. Het is dan bijna alsof ze aan je gezicht vastzitten. Als die dode huidcellen vast komen te zitten in je poriën (samen met het overtollige talg), kan dat leiden tot problemen zoals overmatig talg, mee-eters en ontstoken puisten.

De oplossing hiervoor? Een goede focus op hydratatie! Zelfs als je huid aan de extreem vette kant is. Het heel goed hydrateren van de huid kan helpen bij die puistjes. Als je je huid ruimschoots gehydrateerd houdt, kun je ontstekingen beter beheersen, de olieproductie stabiliseren en voorkomen dat CRH (het hormoon waar we het eerder over hadden) schade aanricht. Investeer in goede producten die jouw huid van zowel binnen als buiten voeden. In mijn Huidinstituut help ik je maar al te graag op weg.

Last but not least

Uiteraard wil je nog altijd gebruik maken van exfolianten (salicylzuur, retinol en dergelijke). Ze kunnen namelijk goed in de porie doordringen en de huidcelvernieuwing bevorderen, wat ongetwijfeld helpt bij puistjes. Maar wellicht wil je wel meer aandacht besteden aan hydratatie dan je gewend bent! Laat wat meer hydraterende ingrediënten tot je de dagelijkse routine behoren (denk aan hyaluronzuur, squalaan en ceramiden) om ontstekingen vanaf het begin te kalmeren. Nogmaals: in mijn Huidinstituut ben je van harte welkom om specifieke producten geadviseerd te krijgen =).

LEES OOK: 5 VOEDINGSMIDDELEN DIE JE IN DE VOORRAADKAST VINDT DIE KUNNEN ZORGEN VOOR PUISTJES.

2 reacties op “Dit is waarom hydratatie van de huid zo belangrijk is om puistjes te voorkomen”

  1. Pingback: Carotenoïden: van belang voor een stralende huid, hier vind je ze in

  2. Pingback: Wat was er eerder de acne of de stress? Zo pak je het aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.