Rosacea: alle tips en hacks die van pas komen bij de huidaandoening

Rosacea

Rosacea ontstaat vaak rond ons 25ste levensjaar en we kunnen er last van blijven houden totdat we 35 zijn. Dit is een grof gemiddelde, het kan eerder ontstaan en later weggaan. Het is een huidbeeld wat inmiddels goed te behandelen is. We kunnen eigenlijk beter zeggen dat het controleerbaar is, want rosacea gaat namelijk nooit helemaal weer weg. Je behandelt de huidaandoening door ontstekingen te verlagen, dit doe je door de binnenkant van je lichaam aan te pakken en door een betere verzorging van buitenaf te hanteren. 

Lees hier eerst onze 6 tips ‘van binnen naar buiten’ en daarna onze 5 tips ‘van buiten naar binnen’.

6 tips van binnen naar buiten

 1. Eet goede vetten. Vanuit de wetenschap is gebleken dat een goede kwaliteit omega 3 prachtig in te zetten is bij rosacea. Let daarbij wel op de kwaliteit. De zuiverheid van de suppletie is erg belangrijk en daarnaast is het van belang dat je het consequent inneemt. 
 2. Eet vers. Eet zoveel mogelijk vers, eet dus liever niet uit pakjes en zakjes, eet goede vetten, weinig geraffineerde suikers, geen dierlijke zuivel en zo min mogelijk graan. Zo zorg je dat je lichaam goed kan werken om de ontstekingen in te dammen en de goede vetten zorgen tevens voor het herstel van je cellen. Eet daarnaast zo vers en gevarieerd mogelijk. 
 3. Eet kleurrijk: eet alles wat gekleurd is en rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, dit is dus heel belangrijk bij rosacea. De beste antioxidanten haal je uit je groenten en fruit. Hoe meer gekleurd – hoe liever, denk aan: pompoenen, kersen, bessen, frambozen, groene groenten, broccoli en etc. hier wil je eigenlijk iedere week van eten.
 4. Soms is antibiotica nodig, het geeft helaas wel veel verstoring aan je darmen. Jouw huisarts kan kiezen uit minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. Deze antibiotica werken stuk voor stuk goed tegen rosacea omdat ze ontstekingsremmende werkingen hebben. Het is heel belangrijk om na een kuur van antibiotica probiotica in te nemen om te zorgen dat je darmbacteriën kunnen herstellen.
 5. Alle punten van vitaliteit spelen een rol bij rosacea. We zien bij 9 van de 10 cliënten in ons Huidinstituut dat er een bepaalde rol van stress meespeelt in het ontstaan van de auto immuunziekte rosacea. In de basis zit de oorsprong bij ontstekingen. Het verlagen van stress, naar buiten gaan in de natuur, wandelen met een hartslag van 100 om stress te verlagen, zijn stuk voor stuk van belang om aan dat stuk vitaliteit te werken.
 6. Doe een detox of cleanse. Dit kan goed ondersteunend werken voor de lever, nieren, darmen en ons bloed, omdat zuiveren ongelofelijk belangrijk is bij de ondersteuning van rosacea.

5 tips van buiten naar binnen

 1. Weet dat je niet de enige bent met rosacea. Veel mensen lijden aan de huidaandoening rosacea, zelfs 1 op de 10 vrouwen. 
 2. Je kunt al een lichte vorm van rosacea hebben als je snel reageert op kou en warmte. Dit kan ook het geval zijn als je snel last krijgt van roodheid nadat je in de zon geweest bent. Je verkeert dan eigenlijk al in fase 2, dit is het moment waarop er ontstekingen worden aangemaakt. Reacties op warmte, kou en zonlicht kunnen dus al een milde vorm van rosacea aanduiden. Het kan zo blijven maar het kan ook erger worden. Het is daarom van belang dat je je huid goed in conditie houdt en deze dus van binnen en buiten beschermt. Goede skincare en goede suppletie maken het verschil. Persoonlijk advies telt. 
 3. Make-up helpt. Nu denk je misschien ‘huh, maar de huid moet toch kunnen ademenen?’ Ja, dat klopt. Maar wat goed is om te weten is als volgt: er wordt altijd (op een rosacea huid) een demodex mijt (een beestje) aangetroffen, en deze mijt kan niet goed tegen makeup. Gebruik wel een mooie minerale make-up van goede kwaliteit (denk aan Colorescience van Even Up).
 4. Rosacea en de zon gaan echt niet samen: beschermen dus! Doe dit heel vaak en heel veel. Het beschermen van een rosacea huid is wellicht het belangrijkste om te doen. Dit doe je door een goede SPF vaker dan 1x per dag te gebruiken en in de acute zon doe je dit zelfs om de anderhalf uur. Een goede SPF is niet zomaar gevonden, ga daarom testen, testen en nogmaals testen. Ik vind zelf de Colorescience poeder variant prettig omdat het fijn is om niet iedere keer je huid helemaal mee vol te smeren.
 5. Adertjes aanpakken. De adertjes en het huidbeeld wat ontstaat door rosacea kun je behandelen met een laser of met een blend methode. Dit is vaak de laatste stap wanneer rosacea goed controleerbaar is ofwel goed onder controle is.
 6. Een goed rosacea skincare protocol is een goed geadviseerd skincare protocol, wat kloppend is bij roodheid en ontstekingen, en vooral ook het seizoen. Hydratatie, ontstekingsremming (met soms metronidazol van de huisarts) en herstel van de huidbarrière is van het grootste belang. Richt je niet op reinigen, maar vooral op een goed herstel, een goede verzorging van binnen en buiten zorgt voor het mooiste resultaat.

LEES OOK: Je lippen verliezen kleur naarmate je ouder wordt: dit is wat je kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.