3 keer de meest gemaakte fouten om acne te bestrijden

onderhuidse puisten

De genezing van acne moet van binnenuit beginnen. Dit is lang niet bij alle acne patiënten helder. Terwijl atopische behandelingen slechts een gedeelte zijn in de bestrijding van acne. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg voedingsmiddelen die acne kunnen veroorzaken, maar ook tegengaan.  

Men kan in alle paniek gekke detoxen en dergelijke gaan doen om zo de acne te laten verdwijnen. Maar 9 van de 10 keer bereik je daarmee een averechts effect. Je kunt je huid letterlijk gezond eten, maar het moet wel correct worden gedaan en dus niet op onderstaande manieren. 

1. Sapkuur

Het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte is een cruciale eerste stap bij het genezen van acne. Sommige artsen noemen acne ook wel ‘diabetes van de huid’. Hoge insulinespiegels bij mensen die vatbaar zijn voor acne, produceren een hormoon genaamd Insulin-like Growth Factor (IGF-1), dat direct leidt tot een toename van androgenen (een hormoon dat eigenlijk acne veroorzaakt).

Om het insulinegehalte in evenwicht te houden en de productie van IGF-1 te voorkomen, is het belangrijk om suikers te vermijden en ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten en vet eet (deze helpen om insulinepieken te verminderen). Als je een sapkuur doet dan drink je (fruit)suiker en krijg je geen eiwitten of vetten binnen. En hoewel vers fruit en groentesappen een overvloed aan voedingsstoffen bevatten, heeft hun hoge suikergehalte de neiging om insuline- en IGF-1-niveaus te verhogen, waardoor acne veel erger wordt.

Oplossing:

Kies voor een dieet met weinig suikers. Consumeer voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels. Zo houd je de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau onder controle. Sla de suikerrijke juices over en kies voor natuurlijke diëten met gezonde vetten en eiwitten, inclusief groenten en fruit.

2. Vasten

Het lichaam en de huid van acne-patiënten zijn vaak niet goed in het ontgiften van hun systeem. Velen hebben zelfs een genetisch polymorfisme dat hun vermogen om optimaal te ontgiften remt (een erfelijke genetische eigenschap). Makkelijker gezegd: als de lever vetoplosbare gifstoffen in het lichaam moet omzetten in een in water oplosbare stof die via de nieren of dikke darm kan worden verwijderd, doet hij dat inefficiënt.

Om optimaal te kunnen werken, heeft de lever een reeks aminozuren en voedingsstoffen nodig. De meeste hiervan, vooral de aminozuren, zijn afkomstig uit onze voeding. Tijdens het vasten krijgt de lever niet de voedingsstoffen die hij nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan erg moeilijk zijn voor het lichaam en vooral voor de huid: een inefficiënte leverfunctie kan niet alleen je acne verergeren, maar het kan je ook een vreselijk gevoel geven. Let op: vasten is niet per definitie slecht. Sterker nog: vele mensen zweren erbij. Maar als je een slechte huid hebt is dit dus wellicht iets om in de gaten te houden, en om juist niet te doen. 

Oplossing:

Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zorg er dus voor dat je gedurende dag genoeg voedsel binnen krijgt in de vorm van eiwitten, vetten, fruit en groenten. 

3. Constipatie

Dagelijkse stoelgang is van cruciaal belang, het helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Verstopping kan acne verergeren. De gifstoffen kunnen vanuit de dikke darm worden opgenomen in de rest van het lichaam. Dit geldt vooral voor zware metalen en oestrogeen. Als oestrogeen opnieuw in het lichaam wordt opgenomen, kan het hormonale onbalans verergeren en kan het hormonale acne erger maken.

Oplossing:

Voordat je met een reiniging begint, moet je eerst werken aan het elimineren van constipatie.

Tot slot

Als je gezondheid niet optimaal is dan is dit terug te zien in je huid. Je huid uit dit onder andere door acne. Er is niet een one-size-fits-all regime wat acne betreft. Maar een ding is overduidelijk. De behandeling van acne vraagt om een interne aanpak. Voldoende vocht, een gezond eetpatroon en beweging zijn voorbeelden van onmisbare ‘behandelingen’. Cellics is tevens in het leven geroepen om ‘problematische’ huidjes te verlichten. Zo werken onze producten prachtig tegen acne, eczeem en de ouder wordende huid. Wil jij meer te weten komen over onze producten?

LEES OOK: WAAROM SMEREN VAN BUITENAF NIET ALTIJD DE HOLY GRAIL IS VOOR DE HUID.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.