Wat gebeurt er met je huid als je met make-up op slaapt?

lippen

Je hebt het waarschijnlijk al veel vaker gelezen maar het is van belang om je make-up te verwijderen voor het slapen gaan. Dit is toch wel een van de meest belangrijke regels die slaan op het hebben van een mooie huid. Al ben je nog zo moe, spaar je kracht bij elkaar en verwijder je make-up. Dus wat gebeurt er met je huid als je dit niet doet? Want je bent immers maar mens en soms doen we dit nu eenmaal. We vertellen je er graag meer over. 

Met make-up op slapen

Slapen met make-up kan leiden tot verstopte poriën. Foundations en concealers sijpelen niet in je huid maar liggen er bovenop (wat goed is; je wil niet dat make-up de epidermis binnendringt) en dit creëert een omgeving waarin acne kan ontstaan (vooral ‘s nachts). Terwijl je slaapt kun je in je slaap olie produceren en zweten, dit maakt het slapen in je make-up 10 keer erger. Make-up creëert een laag over je poriën, zodat talg en zweet nergens heen kunnen, wat je natuurlijke olieproductie beïnvloedt – het recept voor verstopte poriën en puistjes.

LEES OOK: WIST JE DAT KLEINE VOEDINGSMIDDELEN GROTE GEZONDHEIDSVOORDELEN HEBBEN?

Huidveroudering

Afgezien van acne, kan slapen in je make-up ook vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Verontreinigende stoffen en dagelijks vuil hopen zich op in de loop van de dag (zelfs als je helemaal geen make-up draagt), dit kan bijdragen aan oxidatieve stress, een doffe huid en fijne lijntjes. Vervuiling kan de huid blootstellen aan vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan de afbraak van collageen en elastine en kunnen leiden tot veroudering van de huid, dus het is belangrijk om de huid te reinigen om deze effecten te voorkomen.

En oogmake-up verdient vooral aandacht: je ogen zijn een van de meest gevoelige gebieden voor contact met dermatitis en irritatie – dus als je bijvoorbeeld wat make-up in je ogen veegt terwijl je slaapt, kan dat je tere lichtbollen irriteren. Slapen met oogmake-up kan gevaarlijk zijn, wat kan leiden tot irritatie, allergische reacties of ernstiger aandoeningen, zoals infecties of een bekrast hoornvlies. Bovendien kan zelfs de meest hydraterende mascara de wimpers van de ene op de andere dag uitdrogen, wat kan leiden tot wimper breuk. Ze kunnen breken vanwege hun broze toestand.

Geen man over boord

Deze effecten van hierboven klinken heftig, maar je begrijpt dat de effecten pas van kracht worden wanneer je hier een gewoonte van maakt. Een nachtje niet je make-up verwijderen zal waarschijnlijk geen dramatische gevolgen hebben, tenzij je hierdoor een allergische reactie krijgt. Het kan mogelijk wel bijdragen aan verstopte poriën, een doffe teint, toenemende afbraak van collageen en elastine – en dit effect zal toenemen met herhaalde nachten zonder het verwijderen van make-up. 

Samengevat

Behalve dat het je alleen een rommelige kussensloop bezorgt, veroorzaakt het slapen in make-up schade aan je huid – het kan namelijk verstopte poriën, vroegtijdige huidveroudering en irritatie veroorzaken. Maar slechts één nacht slapen met een volledige ‘pancake face’ zal niet al te veel kwaad doen, maar probeer er geen gewoonte van te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.