Heb je te veel geëxfolieerd? Met deze 4 tips maak je je huid weer soepel

geëxfolieerd

We hebben het vrijwel allemaal minstens een keer in ons leven gedaan: we hebben te veel geëxfolieerd. Je bent te ver gegaan met een nieuwe, glinsterende scrub of veelbelovende tube retinol, en je huid is letterlijk ruw gewreven – strak, gevoelig of afbladderend geworden. Hierdoor kan je huid het flink te voorduren hebben, dus we vertellen je graag hoe je je huid weer gezond en soepel kunt maken.

Hoe weet je dat je te veel hebt geëxfolieerd?

Overmatige schilfering leidt tot de verstoring van de beschermende barrière van de huid. Als de huidbarrière verzwakt is kan dit tot een groot aantal problemen leiden, denk aan: droogheid, gevoeligheid, irritatie en jeuk. Als je met deze ellende te maken hebt smeekt je huid je waarschijnlijk om het regime te laten vallen.

Wat kun je eraan doen:

Gebeurd is gebeurd maar gelukkig is er veel dat je kunt doen om je huid weer te laten stralen. De sleutel is om je huid te verzachten met voedende formules en te voorkomen dat de barrière verder wordt beschadigd. Dit doe je als volgt:

  • Misschien is dit vanzelfsprekend maar berg de exfolianten op. Dit omvat het product in kwestie – misschien is het een scrub, serum of masker – maar let ook op manieren waarop je je huid onbewust exfolieert, zoals harsen of scheren, of zelfs afdrogen met een onschuldige badstof.
  • Vermijd hitte en blootstelling aan de zon. Het blootstellen van een beschadigde huid die niet volledig een beschermende barrière heeft gevormd, kan verkleuring veroorzaken of kan gemakkelijk verbranden. En wellicht wil je ook warme temperaturen vermijden (dit strookt de huid verder af, wat je op dit moment zeker niet wilt), denk aan: hete douches.
  • Houd vast aan een no-fuss routine. Je wil de huidverzorging echt simpel houden en de huid weer gezond laten beginnen. Er vormt zich immers een babyhuidje aan de onderkant. Je huid is momenteel super gevoelig, dus het is het beste om minimale, zachte producten te gebruiken die vrij zijn van geur- en irriterende stoffen. Houd de routine voedzaam en eenvoudig, en concentreer je op verwennende ingrediënten – bestanddelen als ceramiden, hyaluronzuur en colloïdale haver zijn je savers.
  • Niet plukken of pellen: als je huid geneest, kan deze een beetje schilferen voordat er een nieuwe babyhuid onder wordt onthuld. Nu voel je misschien de drang om de droge huid weg te pellen, maar doe dit niet – vertrouw erop dat die velletjes er vanzelf af zullen vallen als ze daar klaar voor zijn. Trekken of plukken aan schilfers die niet klaar zijn om los te laten, kunnen de kwetsbare huid ruw maken en daarnaast wordt de huid vatbaar voor littekens en pigmentvlekken.

Wanneer kun je weer naar de scrubs reiken? 

Je kunt weer aan een routine beginnen zodra je huid volledig genezen is, dat tussen de drie en twaalf dagen kan duren. Als je het nog niet zeker weet, kun je het beste voorzichtig zijn en die routine voor een gevoelige huid bijhouden totdat je je ongetwijfeld klaar voelt. Voordat je aan exfoliëren doet wil je dit altijd afstemmen met een huidexpert. Anders kan het zomaar het geval zijn dat je inderdaad te erg geëxfolieerd hebt en hier schade door ervaart. Wij helpen je graag met het kiezen van formules en producten die huid specifiek zijn.

LEES OOK: GRAAN ETEN: WAAROM HET EIGENLIJK HELEMAAL NIET NODIG OF GEZOND VOOR JE IS.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.