Je lippen verliezen kleur naarmate je ouder wordt: dit is wat je kan doen

lippen

Onze lippen krijgen na verloop van tijd klappen. De tere huid is een van de dunste plekken op je gezicht (afgezien van het kwetsbare gebied rond de ogen), dus het krijgt snel te maken met uitdroging (scheuren en schilfers). Onze lippen zijn een van de eerste plekken die tekenen van veroudering vertonen. Misschien wist je al dat onze lippen volume verliezen en na verloop van tijd dunner worden, maar dat ze ook hun kleur verliezen was je misschien nog onbekend.

Onze lippen worden minder levendig naarmate je ouder wordt. Geen paniek: dit is volkomen natuurlijk. Indien je dit vervelend vindt zijn er enkele manieren waarop je de roze tint kunt behouden.

Pigment verlies

Onze lippen zijn samengesteld uit twee delen: de huid lip en de slijmvlies lip, inclusief het vermiljoen (tint pigment op lippen). Het slijmvlies gedeelte van je lip is dunner in vergelijking met de rest van je huid, omdat het uit minder lagen bestaat en ook veel haarvaten of kleine bloedvaten bevat. Alles bij elkaar genomen verklaart dit de kleur van de lippen. De huid op je lippen is super dun en delicaat, waardoor de onderliggende bloedvaten meer opvallen. Natuurlijk heeft iedereen een ander lip pigment: lippen zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Veel mensen kunnen zelfs tweekleurige lippen hebben. Ongeacht je specifieke lipkleur is deze meestal het levendigst als je jong bent en vervaagt na verloop van tijd.

LEES OOK: Wist je dat kleine voedingsmiddelen grote gezondheidsvoordelen hebben?

Ouder worden

Naarmate je ouder wordt, hebben de lippen de neiging om dunner te worden en neemt het vochtverlies toe, waardoor de lip kan uitdrogen. Dit kan het algehele uiterlijk en de kleur veranderen, omdat een droge huid op de lippen ze dof kan laten lijken. Als het collageengehalte van je huid afneemt naarmate je ouder wordt, neemt de structurele integriteit van je huid af – wat kan leiden tot verlies van volume en vocht. Omdat het gekleurde deel van je lippen al zo dun is, zul je deze veranderingen, zowel in volume als in pigment sneller opmerken. 

Dit kun je doen

Als je je zorgen maakt over een vervagende lipkleur is dit wat je kan doen om je lipkleur zo lang mogelijk levendig te houden:

Houd de collageen spiegels op peil: Hoewel collageenverlies op natuurlijke wijze optreedt naarmate je ouder wordt, kun je je zeker een vroege achteruitgang helpen vertragen. Collageen suppletie kan werken door de fibroblasten van je cellen te ondersteunen (ook bekend als de delen van de cellen die daadwerkelijk collageen en elastine aanmaken). Er is aangetoond dat collageen peptiden de huidelasticiteit, hydratatie en dermale collageen dichtheid kunnen ondersteunen. 

LEES OOK: Eiwitten: een onmisbare stof voor het lichaam en voor de huid.

Houd de lippen gehydrateerd: Zorg ervoor dat je je lip op de juiste manier hydrateert, vooral tijdens de winter. Dit doe je door je lipproducten in lagen aan te brengen: breng eerst een hydraterende crème op waterbasis aan en daarna verrijk je je lippen met een balsem of een olie.

Gebruik make-up in je voordeel: Na verloop van tijd kunnen je lippen er minder rooskleurig uitzien dan toen je jong was, dit is natuurlijk en oké! Indien je je hieraan stoort is een goede lippenstift jouw beste vriendin.

Tot slot

Je lippen verliezen pigment naarmate je ouder wordt, om dezelfde redenen kunnen ze dunner worden – door verlies van collageen en vocht zien ze er minder levendig uit. Het is een natuurlijk onderdeel van veroudering, maar er zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat je het proces niet versnelt. Die ben je nu te weten gekomen =).

LEES OOK: Zo kunnen phytoceramiden je huidbarrière ondersteunen nu het kouder is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.