Een droge huid versus een vochtarme huid, dit is het verschil en zo ga je ermee om

wassen

Ieder huidtype kent haar eigen probleem, wat de nodige verwarring met zich mee brengt. De meeste producten die je op de markt vindt worden ingezet tegen het ‘probleem’ van de huid zelf. Denk hierbij aan een normale, vette, droge of normale huid. Maar het is niet altijd even makkelijk om jouw huidtype te kennen en dus ook goed te behandelen. Zo kan een vette huid bijvoorbeeld reageren op een te zware crème.

Maar wat je ook goed in gedachten moet houden is dat er een daadwerkelijk verschil zit in een droge huid en een vochtarme huid. Ze klinken wellicht identiek, maar dat zijn ze zeker niet. Beiden vragen om verschillende behandelingen. Lees hieronder meer.

Wat is een vochtarme huid?

Simpel gezegd, als je huid is uitgedroogd (vochtarm) is er sprake van een tekort aan water. Net zoals dat het drinken van een glas water je uitgedroogde keel kan wegnemen, kan een goede verzorging van de huid het vochtniveau verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat een uitgedroogde huid niet noodzakelijk een huidtype is, maar een huidaandoening, wat betekent dat het een toestand is die niet is vastgesteld. Je moet ook weten dat deze huidaandoening iedereen kan overkomen. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als je een vette of gecombineerde huid hebt. 

Hoe moet je een vochtarme huid behandelen?

Als je huid vocht te kort komt kun je dit het beste meer toevoegen. Producten die rijk zijn aan bevochtigingsmiddelen (zoals formules met hyaluronzuur) kunnen goed werken om uitgedroogde huidcellen te hydrateren. Bevochtigers werken als sponzen! Dus als je probeert een vochtarme huid te bestrijden, zorg dan dat je een hydraterend serum aan je huidverzorgingsroutine toevoegt. En breng hierna een vochtinbrengende crème of olie aan. 

Wat is een droge huid?

De beste manier om een ​​droge huid te beschrijven, is deze te karakteriseren als een huidtype in plaats van een huidaandoening. Als je echt een droge huid hebt, bevat je huid geen olie en heeft het waarschijnlijk een strakke en ruwe buitenkant. Droge huid mist echte olie op de huid. Het mist talg, wat de huid die jeugdige glans geeft. Dit huidtype wordt vaak gezien bij oudere personen, zij krijgen te maken met rimpels of fijne lijnen en dus niet zo snel met breakouts.

Sommige mensen zijn ook genetisch vatbaar voor het huidtype. Er zijn gegevens die erop wijzen dat mensen met een droge huid mogelijk defecte eiwitten in de buitenste huidlaag hebben. Dit is logisch, omdat een droge huid meestal een van de markers is van chronische huidaandoeningen zoals eczeem.

Dit huidtype krijgt een schilferig uiterlijk door het gebrek aan olie en lipiden. Een droge huid is vaak schilferig, ruw of de huid jeukt. Een droge huid is zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van jeukende huid. Het schilferige en de jeuk kunnen in sommige gevallen leiden tot uitslag, en daarom kunnen personen met een droge huid een verhoogde kans op psoriasis, eczeem of dermatitis hebben. Enkele andere vaak voorkomende tekenen zijn fijne lijnen, roodheid en schilfers. 

Hoe moet je een droge huid behandelen?

Dat gezegd hebbende, als je huid olie mist, is de volgende stap het aanbrengen van producten op oliebasis. Oliën zijn de perfecte oplossing voor een droge huid. Ze zijn watervrij (wat betekent dat ze geen water bevatten), en ze dringen de huid binnen en hydrateren ze. Zo is het ook goed om producten te gebruiken die een beschermende maar ademende afdichting over de huid vormen, om vocht vast te houden.

Tot slot:

Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, terwijl een droge huid olie tekort komt. Als je nu het kouder is, een ‘gewone’ droogte ervaart, wil je op zoek naar producten die hydrateren in plaats van alleen maar voeden. Aan de andere kant is het belangrijk om vocht vast te houden en fijne lijntjes te voorkomen naarmate we ouder worden – en dat is waar oliën en andere producten aan te pas komen. Dus de volgende keer dat je merkt hoe ‘droog’ je huid is in de winter, wil je misschien nader onderzoek doen naar je huidtype en de symptomen die hiervan. Je huid kan wel eens ‘dorstig’ zijn, kom vooral langs bij ons om je huidtype daadwerkelijk te laten vaststellen! Dat scheelt je een hoop ge emmer en laat je weer stralen.

LEES OOK: 10 TIPS VOOR EEN MOOIE, GEZONDE EN STRALENDE HUID.


2 reacties op “Een droge huid versus een vochtarme huid, dit is het verschil en zo ga je ermee om”

  1. Pingback: Heeft jouw kind last van acne? Dan wil ik hem of haar dit adviseren

  2. Pingback: Heb je last van een acne uitbraak, of is de huid zichzelf aan het reinigen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.