Hoe onze darmgezondheid mede verantwoordelijk is voor de gezondheid van onze huid

benen

Als we onze darmen herstellen en terug brengen in goede conditie is dit te zien aan het uiterlijk van onze huid. Je huid is als het ware een weerspiegeling van hoe gezond je darmen zijn. Inflammatoire huidaandoeningen, waaronder acne vulgaris, atopische dermatitis en psoriasis zijn vaak gelinkt aan problemen in de darmen. Het herstellen van de darm geneest bijna altijd deze problemen.

De connectie tussen onze darmen en de huid

De connectie tussen de huid en onze darmen is relevanter dan je misschien verwacht. Ongeveer 7 tot 11 procent van de mensen met inflammatoire darmaandoeningen hebben psoriasis. Een ontsteking aan de darmen kan uiteindelijk een systemische ontsteking worden. Samen met oxidatieve stress, onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en andere problemen, kan dit allemaal op de oppervlakte van onze huid verschijnen.

Veelal gaan mensen op zoek naar oplossingen die ‘het probleem’ van buitenaf bestrijden. De interne ofwel onderliggende problemen worden daarbij overgeslagen. Er worden bijvoorbeeld medicijnen voorgeschreven die uiteindelijk een slechte uitwerking kunnen hebben op onze darmen, en dus het darmmicrobioom verstoren. Veel voorkomende boosdoeners voor deze huidaandoeningen zijn voedsel gevoeligheden. Deze kun je traceren door een eetdagboek bij te houden. 

Dit kan behoorlijk verwarrend zijn omdat zogenaamd gezond voedsel ook reacties kan uitlokken op de huid. Denk aan het krijgen van huiduitslag (zoals eczeem) en andere huidaandoeningen, waaronder psoriasis en acne.

LEES OOK: HEEFT JOUW KIND LAST VAN ACNE? DAN WIL IK HEM OF HAAR HET VOLGENDE ADVISEREN.

Het begrip over hoe de darmgezondheid je huid beïnvloedt is van lang geleden. Onderzoekers ondervonden 80 jaar geleden al dat emotionele toestanden zoals depressie en angst de darmflora kunnen veranderen, de darmpermeabiliteit (lekkende darm) verhogen en bijdragen aan ontstekingen. Op basis van dit soort onderzoeken kun je je afvragen waarom bijvoorbeeld veel dermatologen (en andere professionals) geen darm ondersteunende voedingsstoffen en voeding gebruiken, voor een gezonde huid. Om deze reden hebben wij Cellics ontwikkeld. Dit supplement ondersteunt je huid van binnenuit, maar alleen het supplement gaat je niet het resultaat opleveren wat je graag wil. Denk dan aan een combinatie van: gezonde darmen, Cellics, gezonde voeding en vitaliteit. 

Heb je een huidprobleem? Zo zorg je voor je darmen

In mijn praktijk richten we ons op zowel de binnenkant als de buitenkant van de huid. We passen diverse darm genezing strategieën toe en proberen op deze wijze acne, psoriasis, huiduitslag en andere huidproblemen te elimineren. Dat doen we onder andere als volgt:

Voedselgevoeligheden test
Een goede manier van specifieke gevoeligheden traceren is het afnemen van een voedselgevoeligheid-test. Je kunt dit ook thuis doen met een eliminatiedieet en een dagboek. Belangrijke triggers voor onze huid zijn vaak: gluten, soja, zuivel en maïs. Door alleen al zuivel uit je dieet te schrappen kom je vaak een heel eind. Het zou ook kunnen dat je gevoelig bent voor gekruid voedsel, dit is voor sommige van ons ontstekingsbevorderend. 

Schrap suiker uit je dieet
Vrijwel niets is zo slecht als suiker. Het veroudert onze cellen, het zorgt ervoor dat we collageen verliezen, het richt schade aan de darmen en het draagt bij aan acne. Een overvloed aan suiker kan Candida in de hand helpen. Als de gifstoffen zich afscheiden is dit veelal terug te zien op de huid. Door suikers te elimineren kan de huid weer mooier gaan stralen. 

Voeg darm-voedend voedsel toe
Zodra we de slechte ingrediënten hebben verwijderd (die darm- en huidproblemen veroorzaken) voegen we veel huid-ondersteunend voedsel toe. Een gezond dieet bevat huid ondersteunende vitamines en mineralen, maar ook voedingsstoffen die de darmgezondheid optimaliseren. Gefermenteerd voedsel is bijvoorbeeld goed voor een gezonde darmflora. Daarnaast is pure onbewerkte voeding van belang en daarnaast is het ook goed om voldoende vezels binnen te krijgen. 

Supplementen die de huid van binnenuit ondersteunen
En nu komt Cellics om de hoek kijken. Dit is als het ware de basis voor een mooie, soepele, gezonde en stralende huid. De zuivere visolie capsule ondersteunt veel belangrijke processen in ons lichaam en in onze cellen, het versoepelt de processen.

Blijf gehydrateerd
Een van de gezondste dingen die je kan doen voor je darmen en je huid is gratis: drink meer water. Houd een BPA-vrij flesje in de buurt en vul deze de hele dag door. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van de aanbevolen hoeveelheden water de huiddichtheid van de huid kan verhogen.

Beheer stress
Stress is een enorme factor in hoe je darmen zich gedragen of zich misdragen, en die gevolgen verschijnen op je huid. Voor veel mensen wordt deze adaptieve reactie op de bijna constante stress die het leven hen toebrengt te lang geactiveerd, zonder voldoende tegenwicht voor de ‘ontspanningsreactie’. Dat eist zijn tol van je darmen, huid en algehele gezondheid. Een manier om deze ‘ontspanningsreactie’ te creëren is door middel van een mindfulness-oefening zoals meditatie. Maar het belangrijkste om te onthouden is om iets te vinden dat voor jou werkt en het regelmatig te doen, zoals yoga, hardlopen, een strandwandeling of een wandeling in het bos.

Tot slot:

Wil je jouw eetgewoonte laten analyseren om te zien of je op de goede weg bent? Neem dan contact op met mijn Huidinstituut. Dan kunnen we jouw voedingskeuze analyseren volgens de allerlaatste wetenschappelijke inzichten, en krijg je advies op maat =).


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.