16 natuurlijke manieren om de huidelasticiteit te ondersteunen

huidelasticiteit

Het verbeteren van de huidelasticiteit (wat verantwoordelijk is voor de stevigheid), is een van de meest effectieve methoden om het uiterlijk van je huid te verbeteren.Na je 25ste levensjaar neemt de elasticiteit van de huid af. Dit ontstaat naarmate de niveaus van de structurele eiwitten: collageen, elastine en glycosaminoglycanen dalen. De hoeveelheid nieuw collageen die de huid produceert neemt af, terwijl de snelheid van de vernietiging ervan toeneemt. Na de menopauze kan de achteruitgang nog vlotter gaan.

Gelukkig is er goed nieuws! Er zijn namelijk veel natuurlijke en holistische manieren om dit aan te pakken. Lees hier meer over de 16 natuurlijke manieren om de huidelasticiteit te ondersteunen, door de aanwezigheid van structurele eiwitten in de huid te bevorderen, of door hun afbraak te voorkomen:

1. Retinol

Er zijn verschillende actuele ingrediënten in de huidverzorging die de huidelasticiteit in de loop van de tijd zullen verbeteren, dit komt door het stimuleren van collageen of het voorkomen van de ontstekingen die leiden tot de afbraak van structurele eiwitten in de huid. Retinol, een vorm van vitamine A, is hierbij een uitstekende keuze!

2. Vitamine B3

Vitamine B3 (niacinamide of nicotinezuur) is ook ultra-effectief. Eigenlijk is vitamine B3 een van de meest effectieve ingrediënten om de afbraak van collageen te verminderen en tegelijkertijd de productie van fibroblasten te verhogen.

3. Vitamine C

Vitamine C stimuleert ook de collageensynthese en voorkomt de proliferatie van enzymen die het afbreken. Het is eigenlijk een van de meest effectieve middelen voor de productie van collageen en dat is dan ook de reden waarom het wordt aangeraden om het dagelijks te gebruiken.

4. Plantaardige stamcellen

Plantaardige stamcellen zoals frambozen bladextract, smeerwortel stamcellen of extract van witte theeblaadjes kunnen ook allemaal helpen. Ze werken als een beschermende barrière voor de huid zodat onze cellen met een gezonde snelheid kunnen regenereren, zonder te worden aangetast door externe factoren, waaronder UVA / UVB-stralen.

5. Regelmatig een peeling doen

Naarmate we ouder worden, neemt het natuurlijke vernieuwing mechanisme van onze huid (cel omzet) af. Als je regelmatig een peeling doet, doet dit meer dan alleen maar de dode huidcellen oppervlakkig te verwijderen. Dit onderzoek toonde aan dat door 6 maanden lang de huid te behandelen met glycolzuur de epidermale dikte met 27% verhoogde.

6. Collageen supplementen

Collageen supplementen leveren veelbelovende resultaten op met betrekking tot huidelasticiteit. In plaats van de collageen peptiden die door de darmwand reizen en de huid bereiken, is de gedachte dat ze de natuurlijke productie van collageen en andere moleculen in de huid ondersteunen, zoals elastine en fibrilline. Collageen kan afkomstig zijn van rund en vis. Samen met Isabel van der Sam ontwikkelde ik Cellics. Dit is een collageen supplement onder andere bestaand uit vis. Het is 100% huididentiek en naast collageen zit er nog veel meer in om de huid en vitaliteit te boosten.

7. Stressreductie

Het is enorm belangrijk om stress te minimaliseren, er is namelijk aangetoond dat cortisol (het stresshormoon) collageen in de huid afbreekt. Hoe hoger het stressniveau, hoe meer cortisol er wordt geproduceerd en na verloop van tijd zal het vermogen van de huid om het collageen en elastine weer op te bouwen afnemen.

8. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is misschien wel een van de beste manieren om ontstekingen in het lichaam te verminderen – en onthoud dat ontsteking de afbraak van collageen en elastine veroorzaakt. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat de huid er jonger uitziet, het is zelfs zo dat het huidveroudering kan omkeren bij mensen die op latere leeftijd met een trainingsschema beginnen!

9. Huid healthy eten

Omdat we weten dat ontstekingen leiden tot enzymen die de afbraak van collageen en elastine veroorzaken, is het belangrijk om elementen van een ontstekingsremmend dieet op te nemen. Dit betekent het rijkelijk eten van antioxidantrijke voeding zoals bessen, groene bladgroenten, maar ook de essentiële vetzuren in zalm en amandelen.

Je kunt ook twee andere huidelasticiteit promoters opnemen in je levensstijl zoals: probiotica en vitamine D (de sleutelfactor voor de groei van de huidcellen, regeneratie, bescherming en herstel). En daarnaast is de schil van rode biologische druiven een uitstekende bron van resveratrol is. Tot slot staan ​​glucosamine en curcumine – dat in de kurkuma-plant wordt gevonden – bekend voor het leveren van ontstekingsremmende en antioxiderende bescherming.

10. Vermijd ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen

Tegelijkertijd is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die glycatie veroorzaken, een proces dat wordt veroorzaakt door suiker, koolhydraten, gefrituurd voedsel, vet vlees, verwerkt voedsel en alcohol. En mocht je gevoelig zijn voor specifieke voedingsmiddelen en ingrediënten, is het aan te raden om deze ook te elimineren omdat ze lichamelijke ontstekingen veroorzaken.

LEES OOK: 10 TIPS VOOR EEN MOOIE, GEZONDE EN STRALENDE HUID.

11. Rode en infrarode lichtbronnen

Rode en infrarode lichtbronnen zijn een niet-invasieve techniek voor het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van collageenproductie, doordringend tot de fibroblasten in de huidcellen. Rood licht stimuleert de mitochondriën, de energizers van onze cellen. Dit stimuleert de productie van collageen en elastine en voorkomt de afbraak ervan.

12. Microneedling

Een van de meest indrukwekkende manieren om de elasticiteit van de huid te verbeteren is micronaald behandeling. De behandeling veroorzaakt kleine micro-verwondingen aan de huid om het herstellende proces van de huid, inclusief collageen, op gang te brengen. Na verloop van tijd zal dit het uiterlijk van de rimpels verminderen en de huid strakker maken.

13. Microcurrent en nanocurrent gezichtsbehandelingen

Gezichtsbehandelingen met microstroom en nano stroom gebruiken zachte, niet-pijnlijke elektrische stromen om de spieren van je gezicht te stimuleren. De door beroemdheden geliefde behandeling kan worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste en wordt vaak vergeleken met een workout voor de gezichtsspieren.

14. Gezichtsmassage

Een minder intensieve oefening die kan worden opgenomen in je huidverzorging regime, die de elasticiteit van de huid bevordert, is gezichtsmassage. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de gua sha. Het stimuleert en vormt de spieren van je gezicht en het kan gemakkelijk vanuit huis worden gedaan.

15. Slapen

Streef naar zeven tot negen uur slaap per nacht. De uurtjes die je voor middernacht pakt zijn met name bijzonder herstellend voor de huid. Hoe later je op blijft, hoe meer je het risico loopt de circadiane ritmes te verstoren. Dit onderbreekt de afgifte van melatonine en produceert op zijn beurt het stresshormoon cortisol. Hoe langer je cortisolspiegel hoger blijft, hoe meer ontstekingen er toe kunnen nemen. Waardoor de snelheid waarmee collageen en elastine worden afgebroken toeneemt.

16. Hydratatie

De barrièrefunctie van de huid neemt af met de leeftijd, wat resulteert in verloren stevigheid als gevolg van vochtverlies, waardoor voldoende hydratatie een belangrijk onderdeel is van het versterken van de huidelasticiteit. Om ervoor te zorgen dat het water in je huidcellen terechtkomt is het aan te bevelen om mineralen en elektrolyten in je dieet aan te vullen, die mogelijk verloren zijn gegaan door zweten en sporten.

1 reactie op “16 natuurlijke manieren om de huidelasticiteit te ondersteunen”

  1. Pingback: Zo kun je je immuunsysteem ondersteunen en ben je virussen de baas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.