Wat je ontlasting jou over je gezondheid kan vertellen

gezondheid

We hebben het niet graag over onze ontlasting terwijl het eigenlijk een soort van graadmeter voor onze gezondheid is. Gek uitziende ontlasting gaat immers vaak ook gepaard met buikpijn en ellende. Het is daarom niet verkeerd om soms toch even achterom te kijken en te zien wat je wegspoelt. De kleur en vorm verraden een hoop over onze gezondheid, we vertellen je er graag meer over. 

Je wil het liefste dat je ontlasting bruin van kleur is en de ontlasting mag ook een beetje smeuïg zijn. Eten en andere factoren kunnen hier van invloed op zijn. Ooit gesproken van rode ontlasting? Wellicht heb je eerder genoten van rode biet en zie je dat nu terug in de wc pot. Indien je vaak last hebt van vreemd ogende ontlasting is een bezoekje aan de huisarts wenselijk. Voor nu belichten we graag een aantal soorten ontlasting. 

Bloed en slijm

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een beetje slijm is noodzakelijk voor goede ontlasting. Als dit niet het geval is dan krijg je namelijk te kampen met obstipatie. Maar als er sprake is van te veel slijm dan kan dit een teken zijn van geïrriteerde darmen. Helderrood bloed in de ontlasting is vaak onbelangrijk, een wondje bij de anus kan dit al veroorzaken. Klonten bloed in de ontlasting zijn wel een punt van aandacht. Als je hier last van hebt dan heb je te maken met een ontsteking van de darmen. 

Harde ontlasting

De ontlasting kan droog en hard zijn. Vaak heeft in dit geval de ontlasting te lang in de dikke darm gezeten. De dikke darm heeft dan water uit de ontlasting onttrokken en daardoor is de ontlasting hard geworden. Uiteindelijk kan dit zelfs verstopping als gevolg hebben.

LEES OOK: GRAAN ETEN: WAAROM HET EIGENLIJK HELEMAAL NIET NODIG OF GEZOND VOOR JE IS.

Zwarte ontlasting

Ontlasting kan zelfs zwart zijn. In dat geval dan dat wijzen op een bloeding in het spijsverteringskanaal, denk aan de slokdarm, dunne darm of aan de maag. Het bloed en de ontlasting mengen zich dus je herkent het bloed niet meer. Als jouw ontlasting zwart is dan wil je een bezoekje aan de huisarts brengen. 

Dunne ontlasting

Als je last hebt van waterige of dunne ontlasting dan is de ontlasting waarschijnlijk te snel door de dikke darm gegaan. Er is hierdoor niet genoeg tijd geweest om voldoende vocht aan de ontlasting te onttrekken. Deze vorm van ontlasting kan gekenmerkt worden aan diarree.

Ontkleurde ontlasting

Ontlasting kleurt bruin door galvloeistof. Dit wordt geproduceerd door de lever en het wordt opgeslagen in de galblaas. Het gal gaat naar de darmen en het kan daar bijdragen aan de vertering van vet. Als er niet voldoende galproductie plaatsvindt dat is er vaak sprake van een leveraandoening. Galstenen kunnen een boosdoener zijn. Wat dit betreft is het niet verkeerd om een deskundige voor jouw gezondheid in te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.