Weg met de granen voor een mooie huid en een gezonder lijf

granen

Je hebt eerder gelezen over suiker en zuivel, maar daarnaast is er nog een ding waarvan we hopen dat je het niet of nauwelijks consumeert: granen. Brood, pasta, koekjes en meer – we love it. Maar we weten gelukkig ondertussen vrijwel allemaal dat het niet goed voor onze gezondheid is. Toch zijn er nog steeds grote voorstanders van brood. Men beweert dat je brood nodig hebt voor je gezondheid in verband met het graan. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Nee. Granen wordt massaal door ons gegeten. Het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en je krijgt er aardig wat calorieën van binnen. Waarschijnlijk heb je al eens gehoord over gluten (lectines) in graan. Gluten zijn voor de meesten van ons niet goed, ze beschadigen ons darmstelsel en ze zorgen voor een insulinepiek (wat je hormoonstelsel in de war schopt). 

De oermens

Onze genen zijn niet veel veranderd ten opzichte van duizenden jaren geleden. Maar we zijn wel enorm anders gaan eten. En zoals je waarschijnlijk al snel begrijpt kan dit niet ideaal zijn voor ons lichaam. Granen zijn een voorbeeld van wat wij al 10.000 jaar eten. Dit lijkt lang, maar als je je bedenkt dat we al zo’n 2.000.000 jaar op de aarde zijn, dan begrijp je dat dit niet zo lang is. Ons lichaam heeft zich simpelweg nog niet aan kunnen passen aan ons huidige eet- en leefpatroon.

Granen

Graan is dus niet gezond. Sorry voor deze dooddoener, maar we kunnen niet niet mooier maken dan dat het is. Graan is makkelijk verkrijgbaar, goedkoop en bovenal wordt er veel geld aan verdiend. Het is dus ook niet zo gek dat dit product nog altijd wordt aangeprezen als ‘gezond’. Grote bedrijven laten je dit graag geloven omdat er maar al te veel geld in omgaat. 

LEES OOK: ZO KUNNEN PHYTOCERAMIDEN JE HUIDBARRIÈRE ONDERSTEUNEN NU HET KOUDER IS.

Fabels ontkracht

De schijf van vijf vertelt ons dat we graan moeten eten, dus het moet. De schijf van vijf is en blijft helaas redelijk commercieel. Graan verdient, dus waarom zou je het volledig van de schijf schrappen? Los van dit feit heeft men nog altijd moeite met ‘oude standaarden’ loslaten. Uiteindelijk (over een hele lange tijd) zal dit anders zijn, let maar op ;).

Je hebt graan nodig in verband met de vezels. Yes, er zitten vezels in gaan maar die vind je ook in fruit en groenten. Dus dat is geen reden om graan te consumeren. En besef ook dat graan veel meer calorieën bevat (en groenten veel meer vezels).

Schadelijk voor ons lichaam

Alles in de natuur heeft een eigen overlevingsinstinct. Dit geldt voor dieren, maar dit geldt ook voor planten. Dieren kunnen rennen in geval van nood, en planten kunnen gifstoffen afgeven om zichzelf te beschermen. Dieren kunnen deze anti-nutriënten beter hebben dan mensen. En dit is dan ook de reden waarom men kan reageren op fytaten of gluten (lectines) – ze zijn namelijk niet goed voor ons lichaam.

Wat moet je dan wel eten in plaats van graan?

Eet zoals de natuur het bedoeld heeft. Kies dus voor puur en onbewerkt. Denk hierbij aan: eiwitten, goede koolhydraten, vezels, (plantaardige) eiwitten, vis, kip, noten, fruit en groenten. Eet jezelf gezond met al het moois van de regenboog, daar wordt ook de huid erg mooi van!

NEEM EEN KIJKJE IN MIJN HUIDINSTITUUT.

1 reactie op “Weg met de granen voor een mooie huid en een gezonder lijf”

  1. Pingback: Wat te doen (en niet te doen) bij onderhuidse puisten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.