Pas deze ontstekingsremmende tips toe en boost je collageen

collageen

Als je huid wordt blootgesteld aan UV-licht, vervuilde lucht of schadelijke chemicaliën in ingrediënten zoals huidverzorgingsproducten veroorzaakt je lichaam een ​​ontstekingsreactie. Dit kan symptomen van roodheid, zwelling en dergelijke opleveren. Intern spreken we van een ontsteking als het immuunsysteem wordt ingeschakeld omdat het lichaam wordt aangevallen door iets dat lichaamsvreemd is. 

Het maagdarmkanaal is zeer van belang voor ons immuunsysteem, aangezien bijna 75 procent van onze immuuncellen daar leeft. Onze darmen (met name de dunne darm) bevatten talloze bacteriën, zowel goede bacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacteria. Deze beschermen ons tegen dodelijke ziekteverwekkers en tegen schadelijke bacteriën zoals gisten en parasieten. 

Een verenigende theorie is dat deze onevenwichtigheden kunnen worden veroorzaakt door een verhoogde permeabiliteit van de darmen. Beter bekend als het lekkedarmsyndroom. Dit bevordert chronische ontsteking door het hele lichaam terwijl ons immuunsysteem reageert op de toestroom van micro-organismen.

LEES OOK: HUIDVEROUDERING: DIT ZIJN DE 5 TEKENEN DIE EROP WIJZEN DAT JE STRALENDE HUID MINDER WORDT.

Dit soort ontstekingen verzwakken de natuurlijke immuniteit. Het lichaam krijgt het daardoor lastig om met alledaagse uitdagingen om te gaan, zoals het voorkomen van schade door de zon of acne. Als je lichaam druk bezig is met een strijd om ontstekingen te bestrijden, kan het zich niet concentreren op de noodzakelijke dagelijkse processen die het voor je huid moet uitvoeren. Denk maar aan het aanmaken van collageen en elastine.

Factoren die kunnen bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm zijn:

  • Voedingsmiddelen: met veel suiker, bewerkte voedingsmiddelen en koolhydraatrijke diëten.
  • Chemicaliën: aspirine, pesticiden, kwik, en meer van dit soort chemische stoffen. 
  • Stress: dit zorgt voor de afgifte van cortisol, wat de bloedsuikerspiegel in de weg zit.

Je zult je vele malen beter voelen als je (de inname van) bovenstaande factoren weet te beperken. Je lichaam is beter in staat om collageen aan te maken en te behouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.